Yeni mezunların profesyonel olması için kazanması gereken beş yetenek.
Yeni mezunların profesyonel olması için kazanması gereken beş yetenek.
2023 Sınıfı için iyi haberler ve kötü haberler var. Olumlu: NACE'nin İşe Genel Bakış 2023 raporuna göre, işverenler bu yıl 2022'ye göre %14,7 daha fazla yeni üniversite mezunu işe almayı planlıyor. Kötü haber: Üniversite derslerinin büyük bir çoğunluğu, birçok çalışanın ihtiyaç duyduğu sosyal becerileri öğretmiyor ve salgın sırasında staj fırsatlarının olmaması, yeni mezunları işbirlikçi bir çalışma ortamında deneyim konusunda geride bırakıyor.
Başarılı bir kariyer için en kritik becerilerin çoğu bir ders kitabında aktarılamaz veya bir sınavda değerlendirilemez. Yeni mezunları gelecekte olacaklara hazırlamaya yardımcı olmak için her seviyeden profesyonele iş gücüne katılmadan önce hangi becerilere ve bilgilere sahip olmayı dilediklerini sorduk. Cevapları aşağıda bulabilirsiniz.
1. Çalışamayacağınız becerileri geliştirin
Sosyal beceriler, dinleme ve yetki verme gibi diğer insanlarla çalışmanıza ve iletişim kurmanıza yardımcı olan karakter özellikleri, kişisel nitelikler ve diğer teknik olmayan yeteneklerdir. Bu beceriler bazı insanlara doğal olarak gelirken, diğerleri için pek kolay olmayabilir.
Üniversite dersleri, nihai günlük görevlerinizle daha alakalı olsa da, veri bilimi veya muhasebe gibi teknik alanlarda, sosyal becerilerin "kariyer gelişiminizi ve nasıl algılandığınızı belirlemede hala büyük bir rol oynamaktadır.
2. Kendinizi iyi tanıtın
Kendinizi aşağıda belirtilen tavsiyeleri kullanarak kolay bir mülakat süreci yaşayabilirsiniz.
- Mülakatta kendinizden bahsetme sırasında açık, net ve güven verici cevaplar vermeye çalışın. Unutma: Herhangi bir tanışma sırasında bile jest ve mimikler konuşmanın seyrine etki etmekte ve samimiyetini belli etmektedir.
- CV’deki her ayrıntıdan “kendinizden bahsedin” aşamasında söz etmeyin. Örneğin; Yükseköğrenim sürecindeki akademik başarılarından bahsetmen daha doğru olacaktır.
- Mesleki deneyimlerinden, niteliklerinden ve iş süreçlerindeki pozitif özelliklerinden bahsedin. Bunu yaparken başvurduğunuz pozisyona olan uygunluğunuzdan söz etmeyi de unutmayın.
- Hobilerinizden veya mesleğe dair yeteneklerinizden bahsetmekten çekinme. Özellikle akılda kalıcı olmanı sağlayacak birçok özelliğin bu aşamada ortaya çıkabilir.
- Şirketin kültürüne ve çalışma koşullarına olan ilginizi belli edin. Öncesinde yapacağınız kısa bir araştırma bile şirkete neler katabileceğiniz veya neler kazanacağınız konusunda size bilgi verecektir.
- Geleceğe dair hedeflerinizden, mesleğinizde nasıl ve nereye kadar ilerlemek istediğinizden söz edin. Bu sizin kararlı, istekli bir duruşunuz olmasına ve profesyonel bir imaj çizmenize yardımcı olacaktır.
3. Ofisteki Politikalarına ve İlişkileriniz Efektif Kullanın
Başarılı olmak için çok çalışmak tek başına yeterli değildir. Terfiler, zamlar ve ödüller almak için sempatik olmanın önemli olduğunu söylüyor. Bu, ofisteki ilişkileri nasıl yöneteceğinizi öğrenmek ve duygusal zekayı gösterecek şekilde iletişim kurmak önemlidir.
Kişilerarası dinamikler, hayalinizdeki iş ile kabus arasındaki fark olabilir, ancak yeni bir işe başlarken bir ekipteki mevcut ilişkileri gözlemlemek, başarılı olmanıza yardımcı olabilir.
CEO ve The Compass Alliance yazarı Tim Cole, "Gerçek şu ki, politika her şirketin bir parçasıdır" diyor. “Üç veya daha fazla kişi bir araya geldiğinde siyaset olacaktır. Ancak siyaset yalnızca iyi bir kullanıma sunulmakla kalmaz, aynı zamanda başkalarıyla nasıl etkileşim kuracağınızı, fikir birliğine varacağınızı, etki alanınızı nasıl oluşturacağınızı ve merdiveni nasıl tırmanacağınızı öğrenmek için de gereklidir.
4. Teknoloji meraklısı olun
Beğenin ya da beğenmeyin, temel teknik ve analitik beceriler çoğu işin parçasıdır.
İster kariyerinize başlıyor olun, ister profesyonel olarak zaten köklü bir yer edinmiş olun, öğrenmek için asla geç değildir. Excel gibi zor becerilerden müzakere gibi basit becerilere kadar, bugün kendinize pratik olarak her şeyi çevrimiçi olarak öğretebilirsiniz. Yeni bir beceri seti geliştirmenize yardımcı olabilecek kendi hızınızda kurslar için Coursera, Udemy, Khan Academy ve edX gibi sitelerde arama yapmayı deneyin.
5. Finansal okuryazarlığınızı geliştirin
Genç bir profesyonelin okuldan ayrıldığı ilk yıl sert bir uyanış olabilir. Vergiler, yaşam giderleri ve öğrenim kredisi geri ödemelerinden sonra, pek çok giriş seviyesindeki çalışan, kendilerini emeklilik için para biriktirmeye ve hatta aylık harcamalarını karşılamaya çalışırken buluyor. Finansal Planlamayı öğrendikten sonra bütçe yapma, tasarruf, borç alma ve yatırım gibi anahtar finansal kavramlar sayesinde hayat ekonominizi daha kolay yönetebilirsiniz.